BurgerBurgerCloseClose
ShoppingcartShoppingcartIndkøbskurv

Absalon blev født ca. 1128 i Fjenneslev og døde 21. marts 1201 i Sorø Kloster. Han var biskop i Roskilde fra 1158 til 1192 og ærkebiskop i Lund fra 1177 til sin død. Absalon kaldes også for Københavns grundlægger. Han får byen Havn i gave omkring år 1160 af sin fosterbror Valdemar den Store. Byen Havn kaldes også for Købmændenes havn i 1100-tallet, da den er en vigtig handelsplads bl.a. i forbindelse med sildefiskeriet i Øresund. Omkring 1167-71 opfører Absalon en borg på Slotsholmen. Ruinerne af denne borg kan i dag ses under Christiansborg.

Absalon var af den indflydelsesrige Hvideslægt. Hans forældre var Asser Rig og Inger Eriksdatter og hans farfar var Skjalm Hvide. Hans storebror var Esbern Snare og hans fosterbror Valdemar den Store.

Da Absalon døde i påsken 1201, blev han begravet på den fornemste plads i kirken - foran højalteret, som anerkendelse af hans betydning som stifter og velgører. Alteret blev flyttet frem i kirken i 1600-tallet og derfor ligger Absalon nu bag dette. Gravstenen, som er hugget i 1536, viser Absalon i messedragt med palladium, det indviede bånd, som kun ærkebisper og enkelte bisper bærer. Hans højre hånd er løftet til velsignelse, mens han i venstre holder korsstaven, som er et særligt værdighedstegn for kirkens øverste. Ved hans fødder er to slægtninge, århusbisperne Peder og Skjalm Vognsen, portrætteret. På skammelen under Absalons fødder ses et våben med en springende hjort. Det omtales ofte som Absalons våben, men betvivles af heraldikere. Det er derimod Henrik Tornekrans, klostrets sidste katolske abbed, der har tillagt Absalon det våben. Det var også Henrik Tornekrans som bestilte gravstenen, formodentlig hugget af Jacob Brinck.

Absalons grav har været åbnet tre gange, og i en lille udstilling under Munketrappen er fundene fra graven udstillet: tekstiler, rester af hans bispestav - og ikke mindst en alterkalk og Absalons bispering af guld prydet af en blå safir.

Ved brug af indeværende hjemmeside accepterer du brugen af cookies for at give dig den bedste brugeroplevelse.
Yderligere information findes under Cookies
Ok