BurgerBurgerCloseClose
ShoppingcartShoppingcartIndkøbskurv

Nye Alumnat

Nye Alumnat

Samtidig med opførelsen af Skjalm Hvides Hus blev der bygget et ekstra hus til den række af gule huse, der ligger langs vestsiden af Store Plads. Disse huse benævnes Nye Alumnat. De er slet ikke så nye endda, da de blev opført i 1960. Husene blev bygget til afløsning for de to store sovesale og 14 elevkamre, som fandtes i Hovedbygningen på anden sal. De oprindeligt fem huse havde plads til 100 kostelever og fem lærere. Værelserne var små. Der var kighul i døren, så kostlæreren kunne holde øje med hvad der foregik, og der var fælles baderum. Da husene blev opført var de moderne og gav en større følelse af privatliv for kosteleverne. Men som tiden gik steg behovet for at give kosteleverne mere plads og mere privatliv, bl.a. ved at sløjfe de fælles baderum. I 2002-04 blev der derfor bygget om på det Nye Alumnat. Værelserne blev gjort større og to og to kostlever deler nu bad og toilet. Udvidelsen af elevværelserne betød selvfølgelig, at der kunne bo færre kostelever på de fem huse. Det kunne man imødekomme ved at opføre et sjette hus - og derudover var Skjalm Hvides Hus med elevværelser på 1. salen kommet til.

Navnene på husene

De fem, nu seks huse, er opkaldt efter store navne i stedets historie. Husene er ved indgangspartiet udsmykket med hver sin figur - i bronze og ca. ½ m høj, som forestiller den pågældende person. Den enkelte figur er udsmykket, så det kendetegner personens beskæftigelse eller det personen var kendt for.

Står man på Store Plads og kigger på husene er fra venstre mod højre:Det nyeste hus Bülow, herefter Heise, Absalon, Frederik II, Holberg og Hauch.

(Klik på billederne for at forstørre).

Navnene på husene
Hofmarskal og haveentusiast
Navnene på husene
Organist og musiklærer
Navnene på husene
Biskop og grundlægger af Sorø Kloster
Navnene på husene
Skolens grundlægger
Navnene på husene
Teatermand, historiker og forfatter
Navnene på husene
Lektor i fysik og zoologi