BurgerBurgerCloseClose
ShoppingcartShoppingcartIndkøbskurv

Særlige bøger

Bibliotheca Academiae Soranae har en samling på ca. 80.000 registrerede materialer, hertil kommer en del uregistret, ofte småskrifter. Samlingen består af materialer indenfor almene emner, som f.eks. biografier, romaner på flere sprog og historie. Mest kendt er Johan von Bülows samling af bøger, kunstværker, manuskripter og noder, som biblioteket modtog i 1828.

På denne side vil det være muligt at læse om nogle af de samlinger, som måske er mindre kendte.

1. Johan von Bülows nodesamling

I 1828 modtog biblioteket Johan von Bülows store samling, herunder en sjælden nodesamling fra 1700-tallet. Samlingen er registreret i Répertoire International des Sources Musicales (RISM), som er et internationalt samarbejde om at identificere, lokalisere og beskrive trykte og håndskrevne noder og skrifter om musik fra før ca. år 1800. Dette medfører, at internationale forskere ind i mellem henvender sig til biblioteket for at se disse noder.
Samlingen består af værker af ca. 80 komponister og dertil kommer de 23 værker, hvor komponisten er ukendt. Der er ca. 346 værker i alt.

2. Kricket-samlingen

2. Kricket-samlingen

Bibliotheca Academiae Soranae ejer en større samling af kricket-bøger, som biblioteket har modtaget fra Sorø Cricketclub. Klubben hører til en af de ældste danske klubber og har eksisteret siden 1866. I 2016 fejrede klubben 150 års jubilæum.

Samlingen består af både dansk- og engelsksprogede bøger, samt enkelte videoer. Se en oversigt nedenfor. Bibliotheca Academiae Soranae udlåner dele af denne samling. Kontakt biblioteket for information.

Særlige bøger

På verdensplan blev cricket eller kricket, som det staves på dansk, spillet for første gang i 1697 i Storbritannien. Der skulle gå yderligere nogle hundrede år, før den første kamp blev spillet i Danmark. Flere kilder antyder, at det var engelske jernbaneingeniører, som var i landet for at overvåge arbejdet med jernbanen, som introducerede sporten til danskerne. De to første officielle kricket-kampe blev spillet samme dag, 7. oktober 1866, i henholdsvis Aalborg (Aalborg mod Randers) samt i Sorø, her på Akademigrunden (Sorø mod København).

Selvom sporten herhjemme ikke er nær så udbredt i dag, som den var tidligere, bliver den dog holdt ved lige, idet der stadig eksisterer flere klubber. Endvidere tilbyder Sorø Akademi sine elever at lære spillet.

Kilder: The story of continental Cricket / P. C. G. Labouchere, T. A. J. Provis and Peter S. Hargreaves; with a foreword by Colin Cowdrey.- London : Hutchinson & Co, 1969 & Den Store Danske Encyklopædi : bind 11.- Danmarks Nationalleksikon, 1998.

Særlige bøger

3. Pastor Bastholm

3. Pastor Bastholm

Pastor Bastholm var præst af navn, men ikke særlig tro mod sit embede. Og derfor ikke særlig populær. I 1833 vandt Pastor Bastholm en retssag mod en lærer, som havde udtalt at "Bastholms Synsmaader var "ukristelige, ugudelige og løgnagtige".

Bastholm var en stor bogsamler især indenfor "encyklopædisk" viden, og i 1825 lavede han en aftale med Sorø Akademi om overtagelsen af hans store bogsamling, som bestod af 5000 bind, mod at akademiet gav ham og hans kone en livrente. I 1847 skete den fysiske overdragelse, og det er en del af denne samling, man kan se på trappen foran Bibliotheca Academiae Soranae den dag i dag. Samlingen består af omkring 500 bind.   
Disse bind består af uddrag fra datidens bøger, hvor siderne er revet ud af originalværkerne, sat i nye bind og tilført Bastholms egne kommentarer.   

Kilder: Dansk Biografisk Leksikon : bind II: Bagger-Bildsøe / grundlagt af C. F. Bricka; redigeret af Povl Engelstoft; under medvirkning af Svend Dahl.- Kbh: J. H. Schultz Forlag, 1933